Anya diétázik…

Le kéne fogyni?-amikor felmerül ez a kérdés a kis nőtársaim buksijába, majd valamiért ezt azzal azonosítják, hogy akkor innentől fogva koplalni kell, és ezért két felé kell főzni.

Mert hát a gyerek/gyerekek mégse éhezhetnek, a férj meg nem eszik ilyeneket. Még egy plusz munka, megér ez ennyit? Aztán belevágnak, és elbuknak.

Már eleve bukásra volt ítélve az ötlet, hisz nem elég hogy éhes de még több a macera is vele, plusz a drága párjuk sem partner benne, csak oltogatja hogy hagyja abba úgy se fog sikerülni.

És persze igazuk lesz.

De mi lenne, ha idén másképp lenne? Mi lenne, ha másképp állnál neki a dolognak.

Mindenhol azzal jönnek, hogy vált életmódot.

Ehhez adok egy kis támpontot, hogy mégis hogyan. Íme egy lista hogy mit mivel helyettesíts:

Cukor helyett eritrit, stevia. Mézet is használhatsz, de napi 1evőkanálnál több ne legyen, mert ugyanúgy megemeli a vércukorszintet mint a cukor, viszont ez a mennyiség az aminél még élvezheted a méz jótékony hatását. Például kávéba kitűnő választás, főleg a repceméz.  Figyelj, hogy 60 foknál melegebb közegbe ne tedd, mert úgy már semmit nem ér.

Sima fehér liszt helyett használj teljeskiőrlésű tönköly-,rozs-, zablisztet. A tönkölyliszttel egy az egyben helyettesíthető bármi ahol sima lisztet használnál. Zablisztet inkább süteményekhez ajánlom, keverve a tönköly vagy rozsliszttel. Ha az elején jársz az életmódváltásnak, már az is haladás ha a sima liszt felét kiváltod ezek valamelyikére, így lesz tápértéke az ételnek.

Kenyér helyett lehet enni puffasztott rizst, tortilla lapokat. Utóbbit akár otthon is elkészítheted, de ilyen a zablepény is. Illetve megoldás lehet a jégsaláta is, meglepő mód eltelít.

Tészta helyett használj rizstésztát, de jó megoldás lehet a jó minőségű durum tészta, illetve a teljeskiőrlésűek. Itt is inkább az arányokra figyelj és az étel összeállításánál nagyobb mennyiségben szerepeljen zöldség és kisebb adag tésztában gondolkodj. Nyílván felejtős a grízestészta, a krumplistészta és a túróstészta. Viszont nagyon finom a spenótos, brokkolis vagy bármilyen zöldséges,húsos tészták.

Fehér rizs helyett, vagy inkább mellett válaszd a kölest, barna rizst. Szerintem lehet enni sima fehér rizst, mondjuk havonta egyszer, de kerüljenek előtérbe a korábban említettek is. Illetve jó választás még  a jázmin és basmati rizs. Esetleg keverd a fehér rizst quinoaval. Ezen kívül próbáld ki a hajdinát,bulgurt, kuszkuszt, amarantot is.

Müzli, gabonapelyhek helyett válaszd a zabkását. Ennél egyszerűbb és változatosan elkészíthető reggeli nem létezik. Az alap recept nálam úgy néz ki, hogy 1dl vizet felforralok,ebbe teszek 50g zabpelyhet és egy kávéskanál mogyoróvajat. Ezt utána már variálhatod az ízlésed szerint. Mehet bele fehérjepor, és/vagy gyümölcsök, és/vagy magok (dió, mogyoró, mák, napraforgó, tökmag…), ha hígabban szereted ekkor mehet hozzá tej vagy növényi tej.

Tej helyett azonban én inkább figyelmedbe ajánlanám a növényi tejeket. Tudom ez nagyon megosztó élelmiszer. Ne is hallgass senkire csak a saját testedre. Próbáld ki, hogy 2 hétig lemondasz róla teljesen. Semmilyen tej és tejtermék. Én kipróbáltam és az lett az eredménye, hogy megszűnt a puffadásom( kevesebbet pukiztam J ). Itt gyorsan meg is osztok veled egy egyszerű zabtej receptet, ahogy én csinálom. 1bögre zabpelyhet és 3 bögre vizet turmixgépbe teszek. Majd az egészet átszűröm egy textilpeluson (nyilván csak erre használom), jól kinyomkodom és kész is tejcsi.

Margarin, vaj helyett próbáld ki a zöldségkrémeket, avokádót.  

Olaj helyett használj kókuszolajat, sertészsírt. Bő olajban sütés helyett amit lehet inkább süss sütőben, próbáld ki a sütőzacskót. Nekem nagy kedvencem, nem csak húsokat hanem zöldségeknél is előszeretettel használom. Olivaolaj, lenmagolaj, tökmagolaj is kitűnő választás, de nem főzéshez. Öntetként hidegen őrzik csak meg jótékony hatásukat. Bár megmondom őszintén az olaszos, görög  ételekhez használok olívaolajat.

Szalámik, felvágottak helyett válaszd a 90% feletti húskészítményeket, illetve ha lehetőséged van rá termelőtől vegyél sonkát, kolbászt, szalonnát. Itt nagyon fontos  a kiváló minőség.

Só helyett NE válassz semmi mást. Nincs baj a sóval. Arra figyelj, hogy ne legyen benne csomósodástgátló anyag. A legjobb az egyszerű erdélyi só. És nagyon olcsó. Ne legyél bolond, a szép rózsaszín só is csak só, csak jobb a marketingje.

Édességek, csokik helyett válassz magas kakaótartalmú kiváló minőségű étcsokikat. Na és persze meg lehet tanulni sütni is. Tele van az internet gyors egyszerű diétás sütikkel. Csak a képzeleted szabhat határt.

Chipsek, sós rágcsák helyett válassz magvakat. Sós/sótlan mogyi, pisztácia. Néha a házi popcorn is belefér.

Befőttek, lekvárak helyett válassz friss gyümölcsöket vagy cukormentes lekvárakat.

Gyümölcslé, üditők helyett igyál vizet, citromos szódát, citromos vizet, teákat.

Energiaital helyett mértékkel kávé, zöld tea.

Ha ezeket lecseréled már jó úton haladsz az ideális, egészséges testsúly felé, és mivel az egészség kerül előtérbe így a családnál is lehetsz szigorúbb, hogy már pedig mindenki ezt eszi mert a legfontosabb az egészség és punktum J

Legyen szép napod, puszipacsi

forrás: www.perjeskinga.com